Gymträning

På gym kan du bygga både kondition och muskelmassa. Vad gäller kondition erbjuder de flesta gym såväl cykling, trapp- och roddmaskiner samt löparband.

vikter på ett gym

I vårt svenska klimat är det inte så dumt om man vill kunna träna året runt. Är du ute efter att bygga muskelmassa erbjuds en hel del anpassade träningsmaskiner, liksom löst material som skivstänger och hantlar.

Undvik skador

När man börjar gymträna är det faktiskt ganska viktigt att man lär sig hur man gör rätt. Annars kan det bli belastningar och skador som man inte alls avsett. Många väljer att starta sin gymsatsning genom att anlita en instruktör. Det är oftast en mycket bra investering och man kan få hjälp att lägga upp ett vettigt träningsprogram redan från början. Instruktören kan visa hur man lyfter vikter på rätt sätt och i vilken vinkel ben och armar ska arbeta. Vill du ändå komma igång själv eller kanske bara vara lite extra insatt när du kommer till gymmet första gången kan du få en del tips här.

Rätt kläder ger rätt förutsättningar

För att känna sig säker och trygg på gymmet är det bra att investera i funktionella och snygga kläder. Kläderna ska andas eftersom du kommer att svettas en hel del. Skorna ska ge stadga och vara anpassade för gymträning inomhus. Man kan också hitta gymkläder med någon extra funktion som till exempel kompressionsbyxor i kraftigt tyg som ger graderad kompression, vilket leder till ökad blodcirkulation och snabbare återhämtning. Ett brett sortiment av olika typer av gymkläder hittar du här.

Vill du bygga muskler snabbt rekommenderas färre övningar med tyngder som är på gränsen till vad du klarar. Damer har oftast prioriterat lättare vikter och fler övningar, men nu kommer forskning som visar att den bästa hälsoeffekten får man genom att satsa på mer klassiskt muskelbyggande.

Kombinera gärna din träning på gym med annan träning för att få ut maximalt med träningen. Simning löpning eller helt vanliga power walks gör att du får en allsidig träning. Tänk igenom muskelgrupper, om du tränat en viss muskelgrupp på gymmet så kanske en annan muskelgrupp får sitt genom några pass i simbassängen.

Det kan också vara bra att veta att de flesta gym brukar erbjuda en gratis pröva-på träning så att du kan känna in om du gillar gymmet eller inte innan du satsar på ett säsongskort.