Träna på cykeln

Utan att ha någon speciell statistisk grund för antagandet så går det nog att anta att de vanligaste motionsformerna idag är jogging och träning på gym. En annan populär träningsform som däremot är mindre omskriven, är cykling.

Racercykel

Att träna på cykeln är ett mycket bra sätt att träna, både konditionen såväl som styrka. I den här artikeln så tar vi upp en av de snabbast växande folksporterna och motionsformerna i Sverige, nämligen landsvägscykling.

Cykling utomhus – Landsvägcykel

Landsvägscykel eller tävlingscykel, är den cykelmodell som är den snabbaste av alla cyklar. Den är vanligtvis byggd i aluminium eller kolfiber för att vikten ska vara mycket låg , den har mycket smala däck för att det ska bli så lite motstånd som möjligt och för att det ska gå så snabbt som möjligt att cykla på den. Den har nästan alltid bockstyre och är som du kanske förstår tillverkad för att cykla på asfalt. För mer information om själva cykeln kan du läsa mer på www.cykelkraft.se.

Just landsvägscykling är något som håller på att växa sig till att bli en folksport i Sverige. Detta tack vare att det är en så bra motionsform. Du tränar förstås konditionen, men även styrka i framförallt benen och bålen. Det är en härlig motionsform och också rätt tacksam för psyket med tanke på att det går snabbt även om du inte är supervältränad, så det känns verkligen som att man susar på i mycket hög fart, och du kommer en rätt avsevärd distans om du ger det en timme.

Denna typ av träning är också bra för den som vill förbränna fett och minska sin vikt. Kort och gott så är det en perfekt träningsform om man är försiktig så att man inte kör på tok och ramlar.

Du kanske varken har lust eller råd att investera i en cykel som bara går att använda till träning på perfekta vägar? I princip hela Sverige har vi asfalterade vägar, men inte alltid i perfekt skick. Det är också många av oss som använder grusvägar dagligen. om inte hela färdsträckan så på de tillfartsvägar som leder till där vi bor.

I sådana fall är den klassiska standardcykeln ett alternativ, den ger dessutom möjlighet att både transportera mat och barn. Vill du däremot ha en tålig cykel för träning i tuff terräng är en mountainbike det givna alternativet: den förstärkta konstruktionen och de kraftigt mönstrade däcken gör att du tar dig fram nästan överallt. En variant på den är citybike eller hybridcykel. Det är en mountainbike anpassad för att kunna användas även i vardagen, t ex smala däck med mindre kraftigt mönster, samt stänkskärmar.