Träningsskor eller löparskor

Kanske tycker du att rubriken är lite märklig, är inte en träningssko och en löparsko samma sak? Inte riktigt hävdar vi.

Träningsskor

Att kalla sina löparskor för träningsskor är nog dock ett misstag som går att låta gå förbi okommenterat, men när det handlar om själva träningen och vilka skor som ska användas när, då är det viktigt att göra åtskillnaden.

Rätt sko till rätt träning

Det är alltså viktigt att ha rätt sko till rätt träning, skon ska vara anpassad för den träning man utövar. Har man fel så kan det uppstå obehag eller skador. Man kan jämföra det lite med skidåkning; du vill ju inte ha ett par längdskidor i slalombacken och vice versa.

Vi tar och benar ut skillnaderna lite kortfattat och börjar med löparskorna. En löparsko är byggd för att ta steg rakt fram och bör därför inte användas till träning där du ska syssla med höga hopp, snabba sidoförflyttningar eller liknande. När man är barn så är det kanske inte riktigt lika noga eftersom man är väldigt rörlig. Men att i lite äldre ålder spela exempelvis innebandy i löparskor, det är mer eller mindre samma sak som att bestämma sig i förväg att stuka eller bryta sina fotleder.

Så ska man träna inomhus så är det vanligen ett par skor som vi, kanske lite slarvigt kallar för träningsskor. Dessa inomhusskor är uppbyggda på ett annat sätt jämfört med löparskor. De har en hårdare sula och mer stöd på sidorna av skon för att ge en bättre stabilitet för foten när du ska ska utföra snabba vändningar, landa rätt och så vidare. På så sätt så undviker du skador som i högre grad skulle ha uppstått med löparskor vid utförandet av dessa aktiviteter. Sen finns det förstås skor som är mer specifikt utformade för exempelvis innebandy och andra för fotboll – och så vidare.